Anunțul neașteptat al dimineții pentru acești români: se întâmplă cu ratele la bancă, acum. Ce trebuie să știi

de: Alexandru Puiu
02 07. 2021

După o serie stufoasă de scumpiri, a căror consecințe abia am început să le resimțim, există totuși și vești bune pentru români, mai ales pentru cei cu rate la bancă.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade substanțial din luna iulie și urmează să scadă din nou din toamnă. Acesta ar putea fi ultimul segment al ciclului de reducere a dobânzilor reaprins anul trecut de Banca Națională, în contextul pandemiei.

Ca referință, IRCC scade din luna iulie a acestui an de la 1,68% până la 1,25%. Deși valoarea nu pare fabuloasă, de fapt, reprezintă o mișcare amplă ce vine pe fondul relaxării politicii monetare pe parcursul anului trecut, în pandemie. La acea vreme, înainte de începerea lui 2021, dobânda cheie se înjumătățise la 1,25%.

Ce este indicele de referință, cum îi ajută pe români

Indicele de referință este valabil pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate după mai 2019 și aplicat cu o întârziere de un trimestru de la momentul calculării. Astfel, referința valabilă în iulie-septembrie este calculată pe baza datelor din ianuarie-martie.

Conform datelor agregate de profit.ro, referința aplicabilă în perioada octombrie-decembrie, calculată pe baza mediei dobânzilor la depozitele interbancare din aprilie iunie va înregistra o nouă scădere. Astfel, va atinge pragul de 1,08%, un record pozitiv al ultimilor patru ani și, implicit, un beneficiu pentru români.

O consecință a noilor praguri IRCC este că vom vedea credite mai ieftine pentru populație, într-o perioadă în care banca centrală ar putea să urmărească o întărire a politicii monetare. Practic, BNR și-ar fi dorit o creștere a dobânzilor, dar realitatea din piață este un pic altfel, mai bună pentru cei care se ancorează în credite. Nu în ultimul rând, în primul și al doilea trimestru a scăzut și media ROBOR la 3 luni la 1,65%, respectiv 1,55%, de la 2,08%.

Printr-un simulare simplă, dacă ai avea un împrumut pe 300 de luni de 210.000 de lei, la o marjă de 2,5 puncte procentuale peste IRCC, în timp ce rata lunară era în octombrie-decembrie de 1.188 de lei, acum a scăzut la 1.153 de lei în ianuarie-martie, urmând să ajungă la 1.129 de lei în aprilie-iunie, cu circa 91 de lei sub nivelul din urmă cu un an.